Tisztelettel köszöntjük a Szent Martin Képzőművészeti Telep honlapján! - Művésztábor
Művésztábor

Tisztelettel köszöntjük a Szent Martin Képzőművészeti Telep honlapján!
Írta: szavakft - 2014.07.31. - 14:14:09 |


Szent Martin Nemzetközi Képzőművészeti Telep Sajószentpéteren első alkalommal 2014. július 21-25 között került megrendezésre.

 

A telep előéletét tekintve az előző öt évben az alkotó tábort Szentmárton Imre rendezésében Rudabányán rendezték meg, minden alkalommal július utolsó hetében.

Ezt a hagyományt megtartva az idei évtől a rendezési jogot átvéve, Kalász László szervezésében Sajószentpéteren a Harica Panzió ad(ott) otthont.

A telep alkotói kortárs művészeit Szentmárton Imre közreműködésével sikerült meghívni.

A telepi rendezvények kiemelt célja Sajószentpéter és vonzáskörzetében (Pity-Palatty völgyi települések, Alacska, Berente) élő vagy ide kötődő, képzőművészet iránt érdeklődők illetve gyakorló képzőművészek kapcsolatépítési és tapasztalat gyűjtési lehetőség biztosítása a már ténylegesen alkotó művészek bevonásával.

A telep működési ideje egy hét, amely idő alatt a szervező bemutatta a térség társadalmi, kulturális, gazdasági helyzetét, alkotás körülményeit, lehetőséget kínált a településeken fellelhető művészeti értékek megismerésére, megtekintésére.

A meghívott művészek és gyakorló művészjelöltek az általuk gyakorolt és alkalmazott alkotói kellékeket, anyagokat saját maguk biztosítják.

A tábor idejére a szállást, étkezést és programokat a rendezésért felelős biztosítja.

A telep heti rendjében legalább három napot a résztvevők alkotással és szakmai konzultációval, tapasztalatcserével töltenek, ez idő alatt készült alkotások közül legalább 2 alkotást az alkotó a rendezvény szervezőjének átad azzal a céllal, hogy az alkotásokból kiállítást szervez, majd azok értékesítéséből a következő évi telepi rendezvény költségeit megalapozza.

A telep teljes heti működéséről folyamatos videó és fényképfelvétel készül, melyet a telepi rendezvény zárását követően vágott és szerkesztett formában minden résztvevő elektronikus adatrögzítőn megkap illetve a honlap megfelelő tárhelyein megtekinthetőek.

 

 A jövőben terveink szerint a képzőművészeti telepet biennále rendszerben ugyanazon időpontban kívánjuk megrendezni az alkotói rendezvényt Sajószentpéteri és Rudabányai helyszínnel.

Szervezés alatt van a jövő évben kéthetes fafaragó tábor melynek részletes programját a szervezés lezárását követően tesszük közzé.