Révész Ákos írása - Művésztábor
Művésztábor

Révész Ákos írása
Írta: szavakft - 2014.05.18. - 20:26:57 |


Hogyan készítettünk freskót festöművész barátaimmal közösen Sajószentpéteren 

 

Egy művésztelep akkor inspiráló és kreatív, ha különböző és mégis együttműködni akaró művészek jönnek össze. Ez idén is nagyon jól sikerürlt.

Köszönhető ez gondos házigazdáinknak is Kalász Lászlónak és Szentmártoni Imrének.

 

A StMartin Művésztelep meghívott résztvevőjeként az első nap közösen megcsodáltuk annak a sajószentpéteri kis kápolnának a freskó remekeit, melyeket Demeter, Kondor, Kass, 


Ország Lili és mások alkottak. Őszintén szólva ez mellbevágó és felemelő élmény volt, talán mondhatom mindannyiunk számára.

A település kis ódon, egészen kivételes kisugárzású református templomában,StMartin barátunk egy koncerttel kedveskedett a szép számban jelen lévő közönségnek.

A következő napok eseményeit ez az este alapvetően meghatározta. A koncert elején őszintén szólva még kissé feszengtem,  talán a különös környezet, vagy az ódon illat nem tudom.

Az Ave Maria felcsendülésekor azonban már azt érezetem : megérkeztem, itthon vagyok. A Halleluja … elsodort, az angyalok megsuhintottak szárnyaikkal, átfutott rajtam az a bizonyos hideg.

 

Az igazán  felfoghatatlan és varázslatos dolog azonban egy nappal később történt amikor is éjjel visszaérkeztünk a hosszú délutáninak indult programból a szálláshelyünkre, ahol egyben az ideiglenes közös műtermünk is volt. Már épp jóéjszakát kívántunk egymásnak amikoris hirtelen egyszerre mindannyian az előző napi Imi koncertről kezdtünk beszélni. 

Hát csak így pár szó az elmúlt 24 óra élményeiről, gondoltam, de állj !!  Várjatok először én elmondom mit éltem át, azután majd Ti is elmondhatjátok a saját élményeiteket !

Arra már nem volt szükség : ott áltunk egy kis csoportban és futkározott rajtunk az a bizonyos hideg (most is átfutott rajtam)

 

Ezt azért volt fontos elmesélnem, mert annak az éjszakának, mely elkövetkező jó néhány óráját , hosszú órákat, az ideiglenes műtermünk fő falának freskóval történő teljes befestésével töltöttük, szóval annak az éjszakának igazán varázslatos ereje volt. A varázslat ereje nem csak abban volt, hogy közösen hoztunk létre egy markánsan őszinte festményt, melynek címe:

" Aki művész akar lenni pokolra kell annak menni ", hanem abban is, hogy mindezt képesek voltunk valamiféle elfogadó, szeretetteljes de mégis  kreatív módon együtt létrehozni.

 

Az alkotó művészek akik szignójukkal is ellátták az alkotást : Papp Norbi, Kurcsis Laci, Ludvig Dani, Csizmadia Pisti, Révész Ákos