Hírek - Művésztábor
Művésztábor

Tisztelettel köszöntjük a Szent Martin Képzőművészeti Telep honlapján!
Írta: szavakft - 2014.07.31. - 14:14:09 |


Szent Martin Nemzetközi Képzőművészeti Telep Sajószentpéteren első alkalommal 2014. július 21-25 között került megrendezésre.

 

A telep előéletét tekintve az előző öt évben az alkotó tábort Szentmárton Imre rendezésében Rudabányán rendezték meg, minden alkalommal július utolsó hetében.

Ezt a hagyományt megtartva az idei évtől a rendezési jogot átvéve, Kalász László szervezésében Sajószentpéteren a Harica Panzió ad(ott) otthont.

A telep alkotói kortárs művészeit Szentmárton Imre közreműködésével sikerült meghívni.

A telepi rendezvények kiemelt célja Sajószentpéter és vonzáskörzetében (Pity-Palatty völgyi települések, Alacska, Berente) élő vagy ide kötődő, képzőművészet iránt érdeklődők illetve gyakorló képzőművészek kapcsolatépítési és tapasztalat gyűjtési lehetőség biztosítása a már ténylegesen alkotó művészek bevonásával.

A telep működési ideje egy hét, amely idő alatt a szervező bemutatta a térség társadalmi, kulturális, gazdasági helyzetét, alkotás körülményeit, lehetőséget kínált a településeken fellelhető művészeti értékek megismerésére, megtekintésére.

A meghívott művészek és gyakorló művészjelöltek az általuk gyakorolt és alkalmazott alkotói kellékeket, anyagokat saját maguk biztosítják.

A tábor idejére a szállást, étkezést és programokat a rendezésért felelős biztosítja.

A telep heti rendjében legalább három napot a résztvevők alkotással és szakmai konzultációval, tapasztalatcserével töltenek, ez idő alatt készült alkotások közül legalább 2 alkotást az alkotó a rendezvény szervezőjének átad azzal a céllal, hogy az alkotásokból kiállítást szervez, majd azok értékesítéséből a következő évi telepi rendezvény költségeit megalapozza.

A telep teljes heti működéséről folyamatos videó és fényképfelvétel készül, melyet a telepi rendezvény zárását követően vágott és szerkesztett formában minden résztvevő elektronikus adatrögzítőn megkap illetve a honlap megfelelő tárhelyein megtekinthetőek.

 

 A jövőben terveink szerint a képzőművészeti telepet biennále rendszerben ugyanazon időpontban kívánjuk megrendezni az alkotói rendezvényt Sajószentpéteri és Rudabányai helyszínnel.

Szervezés alatt van a jövő évben kéthetes fafaragó tábor melynek részletes programját a szervezés lezárását követően tesszük közzé.Révész Ákos írása
Írta: szavakft - 2014.05.18. - 20:26:57 |


Hogyan készítettünk freskót festöművész barátaimmal közösen Sajószentpéteren 

 

Egy művésztelep akkor inspiráló és kreatív, ha különböző és mégis együttműködni akaró művészek jönnek össze. Ez idén is nagyon jól sikerürlt.

Köszönhető ez gondos házigazdáinknak is Kalász Lászlónak és Szentmártoni Imrének.

 

A StMartin Művésztelep meghívott résztvevőjeként az első nap közösen megcsodáltuk annak a sajószentpéteri kis kápolnának a freskó remekeit, melyeket Demeter, Kondor, Kass, 
Tovább...